De eerste stappen
op Europese bodem

Pat Brownsell was een fokker van Siamese katten en was de eerste die de Maine Coon naar Engeland importeerde. Ze had een artikel gelezen over een nieuw kattenras. In 1980 toonde ze het artikel aan haar vriendin Lulu Rowley. Beide dames maakten snel plannen om Ragdolls te kopen.

In het begin was het erg moeilijk om in contact te komen met Amerikaanse fokkers. Uiteindelijk kwamen ze in contact met de Daytons. Ze gaven Pat en Lulu informatie over de zorg. Ze gaven ze een genetische kaart en een boek geschreven door Laura Dayton, “The Lovable Ragdoll”.

Blossom-Time Lad (seal color point) en Blossom-Time Lass (seal mitted) waren de eerste Ragdoll-kittens die in Europa te recht kwamen. Blossom-Time Prim (seal color point) en Blossom-Time Proper (chocoladekleur) kwamen later naar Engeland. De Ragdolls moesten 6 maanden in quarantaine blijven. Deze Ragdolls gingen naar de cattery Petil-Lu van Lulu Rowley. Toen ze nog in quarantaine waren, beviel Lass van 3 kittens op de avond van het huwelijk van Prins Charles en Lady Diana.

Lulu besloot haar Ragdolls in Londen te laten zien. De BBC gaf de eerste Ragdolls een half uurtje zendtijd. Al snel kon Lulu niet meer aan de vraag voldoen en werden er nog 6 Ragdolls ingevlogen. Prim en Proper gingen toen naar Pat Brownsell van cattery Patriarca. Veel van de Ragdolls hebben nog steeds Patriarca in hun bloedlijn. Al snel werd duidelijk dat men niet meer aan de vraag kon worden voldaan. Daarom zijn er nog meer Ragdolls ingevlogen.

Vanaf daar vindt de Ragdoll zijn weg door Europa.

(Bron: Ragdoll Historical Society, History & Development of the Ragdoll Breed, Ragdoll History, Ragdoll History 1981 – 1985)
(Bron: Ragdoll Historical Society, History & Development of the Ragdoll Breed, Early UK Ragdoll History)

FOTO'S

EEN KIJKJE IN DE GESCHIEDENIS VAN DE RAGDOLL

PAT BROWNSELL

PATRIARCA

DE EERSTE EUROPESE RAGDOLLS

BLOSSOM TIME PROPER EN PRIM