Het karakter

De Ragdoll is rustig, zachtaardig en heeft een volgzaam temperament. Hij is een mensenkat die graag in een zachte stem met je praat. Omwille van zijn rustig temperament kan hij goed overweg met andere katten, andere dieren, volwassenen, kinderen en vindt het wonen in een appartement niet erg. Een Ragdoll laat zich doorgaans gemakkelijk pakken en gaat dan ook ontspannen in je armen liggen. Hij vertrouwt mensen en honden maar hij ziet geen gevaar. Laat hem NOOIT alleen buiten want het risico zit in het feit dat ze gemakkelijk meegenomen worden of dat een confrontatie met een hond of het verkeer hem fataal wordt. Wil je jou Ragdoll toch buiten laten, leer hem dan aan een tuigje lopen, biedt hem een goed afgezette tuin of een ren aan. Een balkon van een appartement kan Ragdoll-veilig gemaakt worden. De Ragdoll wordt niet echt gezien als een kat die altijd op de schoot komt zitten, echter zijn er Ragdolls genoeg die dat wel graag doen. Maar meestal vind je de Ragdoll achter je op de rugleuning van de bank of tegen je aanliggend, bovenop het keyboard van je computer, op de stoel naast je, in een decoratief mandje op de tafel, aan het voeteinde van je bed. De Ragdoll is een intelligente kat die je allerlei trucjes kan leren. De Ragdoll houdt heel zijn leven van spelen. Hij is een erg nieuwsgierige kat en komt vaak kijken wat je aan het doen bent. Dan ligt hij daar waar hij je goed kan observeren. Kortom, waar jij bent daar vind je jou Ragdoll.

Het voorkomen

De Ragdoll is groot, heeft een lang lichaam en is stevig gebouwd. Hij heeft een brede gespierde borst die even breed is als zijn gespierde achterhand. Zijn botten zijn middelzwaar. Zijn hoofd is middelgroot en is wigvormig. Tussen de oren is de schedel vlak. Het voorhoofd heeft een lichte curve. De neus heeft op 2/3 van zijn lengte een lichte verandering in richting zonder een stop. De Ragdoll heeft grote ovalen ogen die iets schuin geplaatst zijn. Hoe blauwer hoe liever maar wel in harmonie met de kleur van de vacht. De oren zijn middelgroot en breed aan de basis, en hebben afgeronde topjes. Ze staan lichtjes naar voor gekanteld. Vanaf de zijkant gezien staat de buitenhoek van het oor en de buiten ooghoek op één lijn.
De vacht is zacht, koel en voelt als zijde aan. De vacht is het langst in de nek en op de schouders. Het ligt vlak tegen het lichaam aan en beweegt mee met de bewegingen met de kat. Wanneer ze bewegen ‘breekt’ de vacht. Op de rug is het haar het kortst en wordt langer op de flanken. De haren op de achterpoten zijn lang. In de winter ontwikkelen Ragdolls een weelderige volle kraag. De vacht is meestal gemakkelijk te onderhouden en een wekelijkse kambeurt is vaak voldoende. De poten van de achterhand staan hoger dan de voorpoten. Daardoor lijken ze op de achterhand hoger te staan. Ze hebben grote ronde voeten met lange plukken haar tussen de tenen en de kussentjes. De staart is lang en rijkt tot de schouders. Ze hebben een pluimstaart met een weelderige beharing. Ragdolls zijn langzame groeiers en zijn meestal pas rond de leeftijd van 3 à 4 jaar uitgegroeid en uitgekleurd. De volwassen katten wegen meestal tussen de 4 en de 9 kg. Omdat Ragdolls Siamees Point katten zijn worden ze allemaal wit geboren. Na enkele dagen ontwikkeld zich de kleur. Geleidelijk aan komt men achter het kleur en het patroon. Zo geven ze pas na enkele weken hun geheimen volledig prijs…