Aanschaf van een Ragdoll kitten

Waar moet ik op letten als ik op zoek ben naar een kitten?

Bij de aanschaf van een kitten is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Helaas komen we bij onze club regelmatig berichten tegen van mensen die een kitten hebben gekocht dat later gezondheidsproblemen bleek te hebben. Om dergelijke problemen te voorkomen, geven we je hier enkele tips waaraan je een goede fokker kunt herkennen en wanneer je op je hoede moet zijn.

 1. Lidmaatschap van een Vereniging: Een betrouwbare fokker is altijd aangesloten bij een erkende vereniging die stambomen uitgeeft. Deze fokkers moeten zich aan de regels van de vereniging houden, zoals het aanvragen van een stamboom voor alle geboren kittens. Als een fokker je de keuze biedt voor een kitten met of zonder stamboom, is dit een rode vlag. Een stamboom kost slechts ongeveer €15,- en verklaart geen grote meerprijs. Controleer bij twijfel altijd of de cattery echt is aangesloten bij de genoemde vereniging.

 2. Leeftijd van het Kitten: Bij het FIFe mogen kittens pas vanaf 14 weken verhuizen en in België is het verplicht om kittens te castreren voordat ze naar huis kunnen komen. Bij de meeste fokkers zullen kittens pas verhuizen tussen de 14 en 16 weken. Mocht een kitten naar het buitenland verhuizen, dan is een rabiësenting verplicht en zullen deze ten vroegste 21 dagen na de injectie mogen verhuizen.

 3. Raszuiverheid: Een raszuivere Ragdoll zonder stamboom is niet te verifiëren, omdat je zonder stamboom niet zeker weet wat de genetische achtergrond is. De Ragdoll is een hybride ras en het is belangrijk om inteelt te voorkomen door goed te weten welke lijnen je kruist. Zonder stamboom betaal je mogelijk te veel voor een kitten dat niet 100% raszuiver is. Je loopt het risico op allerlei ziektes en inteelt omdat de achtergrond niet bekend is.

 4. Gezondheidstesten: Goede fokkers testen hun katten op ziektes zoals HCM, PKD en FIV/FeLV. Deze testen zijn kostbaar en worden via DNA, echo en bloed uitgevoerd. Fokkers die deze testen niet belangrijk vinden, stellen de gezondheid van hun bloedlijn niet voorop. Vraag altijd naar de testresultaten van beide ouderdieren.

 5. Castratie: In België is dit verplicht voor het verhuizen. Kittens herstellen sneller van de ingreep dan oudere katten en er zijn geen aantoonbare negatieve gevolgen van vroegcastratie. 

 6. Kosten: Een Ragdoll kitten met stamboom is niet goedkoop, maar een goede fokker maakt veel kosten voor testen, inentingen, paspoort, chippen, stamboom, ontworming, speciaal voer, shows, dure ouderdieren, educatie / bijscholingen en socialisatie. 

 7. Garantie: Elke goede fokker verkoopt een kitten met een koopcontract en/of garantiecontract en zullen de wettelijke regels volgen.

 8. Bezoek: Jonge kittens zijn vatbaar voor ziektes, daarom wachten veel fokkers met het toelaten van bezoek tot de kittens ouder zijn. Respecteer de keuze van de fokker hierin en zorg ervoor dat je op één dag niet meerdere fokkers bezoekt om ziekteverspreiding te voorkomen.

 9. Leefomgeving: Let bij een bezoek aan de fokker op de hygiëne en de leefomstandigheden van de katten. De omgeving moet schoon zijn en geen penetrante geur hebben. Vraag ook naar de ouders van de kittens en let op hun gezondheid en gedrag.

Neem de tijd om je goed te oriënteren en laat je niet verleiden door schattige foto’s of zielige verhalen. Neem contact op met de fokker ( telefonisch, videobellen of eventueel een bezoek) om een goede indruk te kijken. 

Wij als BRC geven geen stambomen uit, maar adviseren onze leden en organiseren workshops om hen op de hoogte te houden van de juiste fokpraktijken. Hoewel we geen garantie kunnen geven doen we ons best om leden te sensibiliseren over de juiste wijze van fokken in het belang van dierenwelzijn.

Kitten aanmelden

kittenbemiddeling is gratis voor leden van de Belgian Ragdoll Club. Om een kitten aan te melden voor bemiddeling, stuur dan een mail naar bemiddeling@belgianragdollclub.be

In deze mail dient de volgende informatie vermeld te zijn:

 • Catterynaam
 • Kleur/patroon en geslacht kitten
 • Geboortedatum
 • Ouderdieren
 • Gezondheidsstatus
 • Eventuele speciale kenmerken of behoeften
 • Een foto voor bij de advertentie
 • Contactgegevens fokker (naam, email, telefoonnummer, website)
 • Showt met de katten jaarlijks minimaal 1x: Ja of Nee

Zonder bericht wordt de advertentie na 3 maanden verwijderd.

Beschikbare kittens

1 Seal Mitted Kater

Rechts op de foto.

Moeder: IC Maia Hermes Rita’s Sapphire Dream Ragdolls ter Loveld

Vader: IC JC Zorro Kocie Salony*PL JW

Geboortedatum: 6-05-2024

Fokker Gegevens:
– Naam Fokker: Debbie Gerits
– E-mail: info@navirou.nl
– Telefoonnummer: 0468272510
– Cattery Naam: Navirou’s
– Website: www.navirou.nl
– Showt met de katten: Ja

Kitten(s) Gegevens:
-Gezondheidsstatus (vaccinaties, ontworming, etc.): gesteriliseerd, ontwormd, gechipt en gevaccineerd.
– Eventuele speciale kenmerken of behoeften: met FIFE stamboom.